De truffel … de zwarte diamant die fijnproevers ‘mond water maakt

Het is veeleisend!

Om zich te ontwikkelen, moet een gastheer boom (eik, hazelaar), kalksteen bodem en een mediterraan type klimaat. Deze drie voorwaarden komen samen in de Lot, dat is een van de grootste truffel-producerende departementen in Frankrijk .

Het is wispelturig!

Het verbergt in de dunne, kalkrijke gronden van de Causse, groeit als het voelt alsof het … Hij houdt van het gezelschap van de steeneiken of de puberale eik. Maar hazelaars of kastanjes zal doen …. Man, koppig en dol op goede dingen, jaagt het met een speciaal getrainde hond of varken. Met nog meer koppigheid, dat hij zelfs creëert truffel eiken plantages (Truffières) in de hoop dat het zal groeien … het duurt minstens 15 jaar om een resultaat te krijgen!

Het is de ster van de winter!

Truffeljacht wordt georganiseerd van december tot maart. Dit is het moment om een “Truffière” te bezoeken of om naar te kijken “le cavage” (jacht naar truffels) met een hond of een varken. Zijn karakteristieke geur doordringt de markten (Lalbenque op dinsdag en Limogne op vrijdagochtend). De meest bekende is die van Lalbenque, die plaatsvindt elke dinsdag om 14.00 uur.

Varieerden langs de hoofdstraat, tafels, gesloten zakken en mensen af te wachten. Op precies 14.00 uur een fluitje wordt geblazen, worden de zakken opende een fractie, klanten turen in, ruiken zorgvuldig, en de onderhandelingen beginnen! Het is als een theatervoorstelling!

Gewoon gek truffels

Hoofd voor Limogne om te voldoen aan Marie-France Ourcival!

Ze laat mensen om haar heen truffel eiken plantage; kunt u uw geluk beproeven in het vinden van een aantal met haar hond “Caline”; zij kan u begeleiden naar de markt of anders organiseren een beetje te proeven voor u …. kortom, deelt ze haar passie met anderen, maar een ding is zeker – na een korte tijd in haar gezelschap hebt besteed, zal de truffel geen geheimen meer voor je hebben.

Vijf briljante restaurants

Saint Cirq Lapopie

Padirac

Rocamadour Kaas

Valentré Brug

Rocamadour Kaas
Valentré Brug